Hyppää sisältöön

Kukkailoa kestävillä kevätistutuksilla

Kun kevätaurinko herättelee puutarhaa talven jälkeen, tekee mieli ryhtyä pihapuuhiin ja istuttaa ruukkuihin kevätkukkia ja nauttia viimein puutarhasta. Muista kuitenkin ottaa vaihtelevat säät huomioon kasvien valinnassa, niin pääset nauttimaan kukinnosta!

Teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Kukkiva startti kevääseen

Istuta kukkailoa viileitä säitä kestävillä kevätkukilla. Kun kevätaurinko herättelee puutarhaa talven jälkeen, tekee mieli ryhtyä pihapuuhiin ja istuttaa ruukkuihin kevätkukkia ja nauttia viimein puutarhasta. Kevään oikukkaat säät on kuitenkin hyvä huomioida kasveja valittaessa ja pitäytyä viileitä säitä kestävissä lajeissa. Kotimaiset sipulikukat ovat tuttu valinta ja kestävät elohopean painuessa muutaman asteen nollan alapuolellekin. Kaikkein viileimpiä säitä sietää tuttu narsissi ’Tête-à-Tête’, jota viileys ei hätkähdytä. Siro narsissi sietää jopa kymmenen asteen pakkasta. Kukka saattaa nuupahtaa kylmyydestä, mutta se nousee terhakkaasti kohti taivaita ilman lämmetessä.

Muutkin sipulikukat viihtyvät kevään viileydessä, vaikka eivät yhtä viileää ja pakkasasteita kestä. Tulppaanit, helmililjat, kirjopikarililjat ja hyasintti ilahduttavat keväisissä ruukkuistutuksissa. Hyasintti kääntää katseita keväisin eikä silloin tuoksuherkkiäkään ulkoilmassa yleensä häiritse.

kevään ruukkuistutus vinkit

Ruukkuistutukseen tarvitset kevytsoraa ja ravinteikasta puutarhamultaa. Muratti on hyvä vihreä kasvi keväisiin istutuksiin.

koristesara hyasintti kevään kasvit ruukkuihin

Puutarhamyymälöissä myydään keväisin lajitelmina erilaisia koristeheiniä ja saroja, jotka kestävät hyvin kevään viileydessäkin. Pienet taimet sopivat hyvin ruukkuistutuksissa käytettäviksi. Kuvan hyasintti on ’Gipsy Queen’.

Istuta sipulikukat ruukkuun

Kukkaan hyödetyt sipulikukat on helppo istuttaa keväällä ruukkuun. Laita pohjalle salaojitukseksi Ruukkusora-kerros, lisää Kekkilä Kesäkukkamultaa, Kekkilän Kukkamultaa tai Puutarhamultaa, sommittele kasveilla mieleinen kokonaisuus ja istuta kasvit ruukkuun. Siisti istutus Koristekatteella.

Sipulikukkien kukinnan kestoon vaikuttavat lämpötilat. Mitä viileämpi kevät, sen pidempi kukkailo. Hyödetyt sipulikukat ovat helppo valinta kevätiloksi. Ne eivät suuria hoitotoimenpiteitä kaipaa. Kastele säästeliäästi, sillä runsas kastelu venyttää lehtiä ja kukkavartta. Kastelun suhteen ne sopivat myös laiskalle kastelijalle, pieni loraus vettä riittää pitkälle.

kaunokainen bellis lasikupu kevätkasvit ulkona

Kylmimpien päivien ja öiden suojaksi voi pienille kasveille sujauttaa suojaksi lasikuvun. Kuvun alla kaunokainen.

narsissi kevätistutus vinkit ruukku

Nyt lohenpunaiseen ja persikkaan sävyttyvät kukat ovat suosiossa. Narsisseista löytyy useita lajikkeita joilla kukka värittyy trendiväriin.

hyasintti narsissi kevätkukat ruukussa

Valmiiksi hyödetyillä sipulikukilla syntyy helposti muhkea ja kevätistutus. Yhdistä keväiseen, tuoksuvaan istutukseen esimerkiksi ’Gipsy Queen’ –hyasinttia, kerrannaisia narsisseja ja siroja koristeheiniä, kuten saroja.

Vihreyttä kevätistutukseen

Sipulikukkien seuraan sopii istuttaa muita viileää kestäviä lajeja. Moni kasvi kestää viileää, kunhan sen varovaisesti totuttaa viileyteen eli karaisee. Istutuksissa voi kokeilla vaikkapa kaunokaista, lemmikkiä tai jaloleinikkiä. Kaunis jaloleinikki pitää valoisasta ja puolivarjoisasta paikasta, kasvupaikan on hyvä olla suojaisa. Älä sijoita jaloleinikkiä pihan aurinkoisimmille paikoille, jossa kasvi kuivahtaa nopeasti. Jaloleinikkiä kannattaa kastella melko tasaisesti, mutta unohda liioittelu veden kanssa. Märkä multa voi koitua jaloleinikin kohtaloksi.

jaloleinikki ruukussa kevätistutus

Jaloleinikeissä riittää värivalikoimaa lämpimistä keltaisista ja oransseista punaisiin, hyvin tummiin purppuraisiin, lähes mustiin. Hempeiden sävyjen rakastaja valitsee valkoisia ja vaaleanpunaisia lajikkeita.

jaloleinikki orvokki keijunkukka ruukussa kevätistutus

Ruukkujaloleinikkejä voi istuttaa keväisin ruukkupuutarhaan. Ne kestävät hyvin kevään viileyttä, mutta eivät pakkasia. Kaveriksi sopivat siro tarhaorvokki, timjami ja vaikkapa värikäslehtinen keijunkukka.

Myös orvokit kestävät viileyttä ja sopivat kevätistutuksiin. Jos kaipaat istutukseen vihreyttä täydennykseksi ja muita kasveja kukkia korostamaan, muratti, lankaköynnös ja eteerisiä öljyjä sisältävät yrtit, kuten rosmariini ja timjami ovat oivallisia kasvivalintoja. Ne kestävät viileyttä hyvin, kunhan niitä ei istuta suoraan kasvihuoneen lämmöstä ulos. Äkillinen olosuhdemuutos, siirto lämpimästä kylmään ilmaan on kasville kuin kasville shokkihoitoa, joten totuta kasvi viileässä ja valoisassa keväässä vähitellen ulkoilman olosuhteisiin.

Jos haluat istutusten sekaan vihreää, kokeile esimerkiksi murattia tai lankaköynnösta. Ne kestävät kylmää kunhan karaistat ne hiljalleen.

köynnöshortensia kevät istutus ulos

Köynnöshortensia heräilee kevääseen.

Säästä sipulit ja mukulat

Kun sipulikukkien kukinta on ohi, leikkaa kukkavarret, mutta jätä lehdet paikoilleen. Anna lehtien rauhassa lakastua ja kerätä energia takaisin sipuliin. Istuta sipulit maahan, jolloin ne ilahduttavat kukinnallaan myös tulevina vuosina. Myös jaloleinikin mukulan voi säästää seuraavalle vuodelle. Mukula ei kuitenkaan kestä pakkasta, ja se tulisi säilyttää viileässä, pakkasettomassa tilassa, kuten kellarissa tai varastossa.

tulppaani kevät ruukussa

Tulppaaneja voi istuttaa syksyllä ruukkuihin ja säilyttää esimerkiksi kellarissa tai kasvihuoneessa. Kevään lämpö herättelee sipulit. Ruukkuistutukseen voi lisätä keväällä koristeeksi hiirenkorvalle heräileviä vadelman versoja tai muita oksia. Kuvassa tulppaani ’Request’.

Etsi