Hyppää sisältöön

Istuta puu – näin onnistut

Istuta puu, koska ne antavat suojaa ihmisille, eläimille kuin kasveille. Lisäksi niistä saa pitkäikäistä iloa pihallesi.

Puun istuttaminen on viisas teko myös ympäristön eteen. Esimerkiksi puun latvus haihduttaa rankkasateiden jälkeen maan kosteutta tehokkaasti. Pihan puissa viihtyvät linnut ja hyönteiset pitävät osaltaan huolta luonnon tasapainosta ja vähentävät siten kasveja vaivaavia tuhohyönteisiä.

Myös kauneus on tärkeää. Eri taimimyymälöiden valikoimista löytyy vaihtoehtoja pienellekin pihalle mahtuvista omenapuista kookkaampiin lehtipuihin. Valitse paikkaan sopiva puulaji, jolloin se kasvaa hyvin ja on pitkäikäinen. Varaa tilaa kasvavalle latvukselle 4-8 m.

Millainen puu pihalle?

Kekkilä Kasvikirjastossa löydät inspiraatiota pihallesi sopivan puun valintaan:

Istuta puu näin

Puu- ja pensasmulta

Pitkäaikaiset ja terveet puut ja pensaat

Istutuskuopan valmistelu

1. Kaiva 60-80 cm syvä ja leveä kuoppa, johon puun juuripaakku mahtuu hyvin. Lapioi maa-aines suojapeitteelle tai kotikärryyn odottamaan.
Savimaalla kuopan on hyvä olla laakea, ja veden poistumista ajatellen pohjan voi rei’ittää rautakangella.

2. Lisää kuopan pohjalle 2-5 säkkiä multaa, kuten Kekkilä Puu- ja pensasmultaa tai Kekkilä Puutarhamultaa. Puun ja kuopan koosta riippuen ja sekoita siihen noin puolet kaivamastasi maasta.

Kekkilä Puu- ja pensasmulta

  • Monivuotisten puiden ja pensaiden istuttamiseen
  • Kestävä rakenne tukee juurtumista ja kasvua
  • Kekkilä JuurivoimaTM vahvistaa juuria

Puun istuttaminen

3. Kaiva parannettuun maahan juuripaakun kokoinen kuoppa. Poista taimiruukku ja avaa tarvittaessa kiertyneitä juuria.

4. Asettele taimi kuoppaan, tarkista että runko on suorassa. Paakun yläreuna saa olla hieman maan pinna yläpuolella.

5. Lisää multaseosta juuripaakun sivuille ja tiivistä jalalla. Kastele nyt hyvin ja anna veden imeytyä.

6. Lisää multaa ja tiivistä lisää. Älä tallaa juuripaakun päälle, etteivät juuret vaurioidu. Lisää multaa niin että paakku peittyy, mutta rungon juurenniska jää siihen tasoon, missä se on aiemminkin kasvanut.

Puun istutuskuoppa

Puun tukeminen

7. Lyö tukitolpat rungon molemmin puolin pohjamaahan saakka. On tärkeää että ne asettuvat tukevasti paikoilleen. Poista puun runkoa kasvatusvaiheessa tukenut keppi ja muut sidokset, etteivät ne jää puun kasvaessa kuoren sisään.

8. Tee tukisidos latvuksen alle, niin että puun runko saa tukea, mutta latvus saa heilua tuulessa, sillä se vahvistaa kasvavaa juuristoa

9. Lyhennä halutessasi tolppia. Tarkista sidos keväisin ja uusi tarvittaessa 2-3 vuoden ajan.

10. Pyörittele jyrsijäverkko rungon ympärille. Jyrsijäverkko suojaa nuoren puun runkoa lumen alla liikkuvilta vesi- ja peltomyyriltä.

Viimeistele istuttaminen katteella

11. Levitä puun juurelle puutarha katetta, kuten Kekkilä Koristekatetta tai Kuorikatetta.

Katepinta siistii ja viimeistelee istutusalueen, mutta katepinnalla on paljon muitakin etuja:

  • Katepinta vähentää kastelun tarvetta ja nopeuttaa veden imeytymistä.
  • Kuohkeuttaa maata ja parantaa juuriston hapensaantia
  • Suojaa runkoa esim. ruohonleikkurin vaurioilta
  • Istutusalueiden mullan kattamien helpottaa hoitoa – vähemmän rikkakasveja

Kastelu

Jatka kastelua puun juurtumisen ajan noin kerran viikossa, etenkin kuivina kausina. Kasteluveden imeytymisen helpottamiseksi voit upottaa maahan lyhyen putken tai käyttää juurikastelijaa. On hyvä muistaa, että yksi kannullinen ei riitä alkuunkaan, vaan vettä on saatava ohjattua syvemmälle, jotta juuristo hyötyy siitä.

Syyslannoite PLUS+

Varmista talvenkestävyys, kukinta ja sato

Puun lannoitus

Siirrä katetta syrjään lannoittamisen ajaksi, jolloin lannoiterakeet ovat suorassa kosketuksessa maahan ja alkavat vaikuttaa nopeammin.

Mullan ravinteet riittävät kasvuunlähtöön, joten keväällä istutetuille kasveille voi antaa lannoitusta vasta syksyllä Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Kekkilä Syyslannoite PLUS+ on monivaikutteinen syyslannoite puutarhan kasveille. Se edistää seuraavan kauden satoa ja auttaa kasveja talvehtimaan.

 

Kevätlannoite PLUS+

Elinvoimaa koko puutarhalle
 Kevätlannoitus tehdään istutusta seuraavana keväänä. Siihen sopii Kekkilä Kevätlannoite PLUS+. Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ on monivaikutteinen yleislannoite kaikille pihan kasveille. Keväällä kasvit tarvitsevat paljon ravinteita kasvuun lähtöön.

 

Etsi