Hyppää sisältöön

Kesäkukkatrendit – Kesä kukkii ruukkupuutarhassa

Puutarhasta on tullut entistä tärkeämpi paikka tekemiseen, luovuuteen ja rentoutumiseen. Niittymäisyys, luonnollisuus sekä erilaiset lehdet ovat löytäneet tiensä istutuksiin. Lisäksi joukosta löytyy paljon hyötykasveja.

Puutarhasta on moneksi

Puutarhatoimittaja Johanna Vireaho kertoo ajatuksiaan puutarhatrendeistä ja kesäkukista. Puutarhatrendien ykkösasia on tietysti puutarhanhoito itsessään. Nykyisessä maailmantilanteessa puutarha antaa mahdollisuuden tekemiseen, luomiseen, luovuuteen, oleiluun, liikuntaan ja yhdessäoloon. Nyt haluamme tehdä puutarhassa kaikkea, mutta iso merkitys on oleiluun ja nautiskeluun liittyvissä elementeissä. Puutarhaan voimme luoda rentoutumiskeitaita, kotilomailupaikkoja, jotka mahdollistavat hetkiä arjen kiireistä irrottautumiseen. Estetiikan, kausikasvien käytön ja ruukkupuutarhan myötä voimme nauttia puutarhasta, sen visuaalisuudesta ja rentouttavasta tunnelmasta.

kesäkukkatrendit johanna vireaho

Puutarhatoimittaja Johanna Vireahon mielestä puutarha on mainio paikka kaikenlaiselle tekemiselle ja rentoutumiselle. Siellä saa tunnelmoida ja nautiskella kasveista.

kesäkukkatrendit puinen pöytä puutarhassa

Puutarhassa saa ja pitää olla kaunista, käytännöllistä, kestävää. Ruukkupuutarha kesäkukkineen on mitä parhain tapa nauttia puutarhan kauneudesta. Istutusten suunnittelu on innostavaa, tekeminen mukavaa ja kauneuden hoitaminen ja katselu rentouttavaa.

Omassa puutarhassani on sijaa ruukkuistutuksille monenlaisissa paikoissa, kuten kasvihuoneessa, terassilla, patiolla, kesäkeittiössä ja sisäänkäynnin yhteydessä. Kasvihuone on sadon kasvattamisen lisäksi minulle oma tila, jossa saan sisustaa kasveilla ja kokeilla erilaisia kasveja.

suklaakosmos

Kaunis suklaakosmos ihastuttaa tummilla lehdillään.

kesäkukkatrendit luonnollinen istutus

Vain mielikuvitus on rajana! Käytä istutukseen erilaisia ja patoja ja ruukkuja – saat mielenkiintoisen kokonaisuuden.

 

Monipuolisesti kasveilla

Ruukkupuutarhassa monipuolisuus lisääntyy. Nyt ei istuteta ainoastaan kesäkukkia kesän istutuksiin, vaan istutuksissa on tilaa puuvartisille kasveille, perennoille, syötäville yrteille yhtä lailla kuin varsinaisille kesäkukillekin. Luovuus ja monipuolisuus on sallittua, joten yhdistele kasveja oman maun, olosuhteiden ja kasvin kasvuvaatimusten mukaan. Tumma japaninverivaahtera, purppurainen harjamyrtti, hopeaan värittyvä eukalyptus tai vaikkapa komeat perennat voivat ruukkupuutarhassa kerätä katseita varsinaisten kesäkukkien rinnalla keväästä syksyyn.

kesäkukkatrendit kesäkukat ruukuissa terracottaruukku

Ruukkujen suosio kasvaa. Kokoa erikokoisista ruukuista ihastuttava kokonaisuus.

Pikkupuiden suosio ruukkukasveina onkin kasvanut maailmalla. Mitä suurempia kasveja ja mitä enemmän yhteen ruukkuun istutamme, sitä suuremman ruukun tarvitsemme. Ruukkupuutarhassa onkin trendinä siirtyä suurikokoisempiin ja selkeisiin ruukkuihin.

kesäkukka trendit ruukku

Mitä suurempi kasvi, sitä isompi ruukku. Näin se saa riittävästi multatilaa.

Avomallaa monivuotisina kasvavia kasveja voi myös yrittää kasvattaa ruukkupuutarhassa monivuotisina, mikä on myös omalta osaltaan ekologista, mutta joskus talven kestävyyden kannalta haastavaa. Kasvien talvetusta voi kokeilla monenlaisissa olosuhteissa, kuten kasvihuoneessa, autotallissa, kellarissa tai varastossa. Kokeilut opettavat, onnistuminen palkitsee.

Osa kesäkukkaruukuista saa olla selkeitä ja rauhallisia, mutta niiden vastapainoksi haetaan myös monilajisia ja vivahteikkaita istutuksia. Ruukkuun valitaan pääsääntöisesti pariton määrä kasveja, jolloin istutuksesta saa helposti silmää miellyttävän.

kesäkukkatrendit

Yhdistele kontrasteja ruukkuistutuksiin.

kesäkukkatrendit

Kukkaniityillä

Kesäkukkaistutuksiin heijastuvat puutarhatrendit, kuten luonnollisuus ja luonnonläheisyys. Istutukset saavat olla kuin palanen luontoa, jossa heiluvat trendikkäät heinät, sirot niittymäiset kukat. Tunnelma on keveä kuin kukkaniityllä konsanaan. Niittymäisistä ruukkuistutuksista voi poimia maljakkoon vaikkapa heinän röyhyjä, siroja keijunkukkia, trendikästä törmäkukkaa tai kepeää tarhakellukkaa. Kaunosilmän runsas kukkaloisto sopii myös heinien kumppaniksi. Kimalaisten ja perhosten iloksi voi istuttaa vaikkapa laventelia. Nyt ei tarvitse koreilla komeimmalla kukalla, riittää, että iloa on vaikkapa perhosille ja kimalaisille.

kesäkukkatrendit keijunkukat

Suloiset keijunkukat ihastuttavat herkällä olemuksellaan.

Pääosassa lehtivärit ja muodot

Kesäkukkaistutukset eivät välttämättä suurta kukkaloistoa kaipaa, jos istutuksessa on kukkien sijaan muuta katseltavaa. Lehtivärit ja lehtimuodot voivat olla kesäkukkaistutuksessa pääosassa, ilman kukkiakin tai sirojen ja pienten kukkien kera. Tummalehtinen koristebataatti, värikkäät keijunkukkien lehdet ja sirot heinät tarjoavat runsaasti vaihtelua lehtivärejä ja muotoja rakastavalle. Erilaisilla lehtiväreillä ja lehtimuodoilla haetaan istutukseen kontrastia, vastapainoa, vaihtelua.

Mehikasvit, kuten mehiruusukkeet ja itulehdet, tuovat vaihtelua ja helppohoitoisuutta pihan aurinkoisimmille paikoille. Tutusta hopeavillakosta on jalostettu näyttäviä lajikkeita ruukkupuutarhaan, kuten esimerkiksi huomiota herättävän vaalea lajike ’Angel Wings’.

hopeavillakko kesäkukat

Varjoisten ja hajavalon kesäkukkaistutusten katseita kääntävinä kasveina voi käyttää saniaisia, jotka ovat maailmalla suosiossa. Meillä eniten käytetty kotkansiipisaniainen saa seuraa esimerkiksi kaunismuotoisista ja siroista ituadiantumista Adiantum caudatum ja australianadiantumista Adiantum hispidulum ’Bronze Venus’, jonka nuorissa lehdissä on häivähdys ruskeaan, pronssiin vivahtavaa sävyä.

Saniaisistutukseen voi istuttaa vaihteluksi tummanvihreälehtistä japaninnauhiota Farfugium japonicum ’Crispata’ tai näyttävälehtisiä kuningasbegonioita. Vaikka heinät menestyvät parhaiten valoisilla paikoilla, sopivat sarat kapeine lehtineen tuomaan vaihtelua myös puolivarjoisten paikkojen ruukkuistutuksiin.

kesäkukkatrendit

Kuningaspegonia on katseenvangitsija kookkaine ja näyttävine lehtineen.

Kesäkukkatrendit ja heinät

Niittymäisiin istutuksiin kuuluvat ehdottomasti heinät, jotka keventävät istutuksia, tuovat siroutta ja rentoutta. Pronssisara ja kuparisara värittävät myös istutuksia lämpimän rusehtavalla lehtivärillä. Jos kaipaat erityisesti ilmavaa heinää, valitse hentohöyhenheinä. Se laskeutuu ruukun reunalta kauniisti ja vaaleat röyhyt koristavat heinäkasvia loppukesällä ja syksyllä. Tiiviskasvuisella sininadalla saa hopeaan vivahtavaa vihreyttä. Sininata onkin oivallinen ja kestävä vaihtoehto mehikasvien rinnalle paahteiselle paikalle.

kesäkukkatrendit heinät

Kasveja sisältä ulos ja ulkoa sisälle

Viherkasvitrendin myötä kesäkukkaistutuksissa ja ruukkupuutarhassa yhdistellään nyt myös viherkasveja. Siirrän anopinkielet varjoisalle paikalle, mehikasvit ja kaktukset aurinkoon. Agave, aloe ja itulehti saavat oman paikkansa kasvihuoneesta ja terassilta. Sisällä talviajan majailevat viherkasvit ansaitsevat päästä kesälomille ja ulkoilemaan.

Teksti ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Etsi