Hyppää sisältöön

Näin onnistut pensasaidan istuttamisessa

Pensasaidoilla saat kaivattua näkösuojaa, rajattua pihaan eri tiloja ja kaunista silmäniloa. Näin onnistut pensasaidan istuttamisessa.

Kun suunnittelet aidan istuttamista pihalle, mieti mihin tarkoitukseen ja paikkaan se on tulossa. Haluatko näkösuojaa myös talvella? Ikivihreästä pensasaidasta saa kaivattua näkösuojaa, vehreyttä talviseen pihaan ja hyvän taustan muille koristekasveille.

Käytettävissä oleva tila on tärkeä arvioida oikein, niin kasvivalinnat osuvat heti nappiin.

Kuinka leveäksi ja korkeaksi aita saa kasvaa? Käytettävissä oleva tila on tärkeä arvioida oikein, niin kasvivalinnat osuvat heti nappiin. Useimmat pensaat tarvitsevat tilaa 2-3 metrin verran. Jos tilaa ei riitä, pensaita joutuu leikkaamaan, ja silloin niiden muoto ja kukinta ei ehkä vastaa alkuperäisiä toiveita. Kapeampi leikattavakin aita vaatii tilaa leveydeltään noin metrin verran.

Jos käytössä on vähän tilaa kannattaa istuttaa leikattava aita. Kaunein aita tulee kuitenkin, jos pensaat saavat kasvaa vapaaksi omaan muotoonsa. Tällöin kannattaa luoda vapaasti kasvava aidanne.

Mieti ensin

  • Kuinka leveäksi ja korkeaksi aita saa kasvaa?
  • Haluatko ikivihreitä havukasveja vai lehtipensaita?
  • Valitse sopiva kasvilaji ja taimikoko

Pensasaidan asettelu

Puu- ja pensasmulta

Pitkäaikaiset ja terveet puut ja pensaat

Mullan valinta

Jotta pensas jatkaa kasvuaan, kannattaa varata tarpeeksi hyvää multaa. Puille ja pensaille löytyy oma karkearakenteinen, hiekkapitoinen erikoismultansa Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Sen kestävä rakenne tukee juurtumista ja kasvua. Multa on lannoitettu alkukasvua varten.

Pensaan voi istuttaa myös yleismultaan kuten Kekkilä Puutarhamultaan. Puutarhamulta sisältää nopeasti uusiutuvia aineksia, kuten kompostia, puukuitua – sekä tummaa turvetta. Se on laadukas yleismulta kaikille pihan kasveille. Kuten kaikki säkeissä myytävät maanparannusmullat, puutarhamulta on lannoitettu ja kalkittu hyvään kasvuunlähtöön.

Kekkilä Puu- ja pensasmulta

Leikattava pensasaita

Valitse leikattava pensasaita, jos tilaa on vähän. Varaa pensasaitataimia 3-4 kpl metrille tai 2-3 kpl astiataimia metrille. Paljasjuuriset aitataimet istutetaan varhain keväällä tai syksyllä, astiataimia voi istuttaa keväästä syksyyn.

Leikattaviin pensasaitoihin sopivat kasvit

Leikattavan pensasaidan istutus

Leikatun pensasaidan istuttaminen

1. Kaiva leikatulle pensasaidalle istutusoja maan parantamista varten. Multasyvyys voi olla lapionmitan verran eli vähintään 40 cm, koska taimien juuriston koko ei ole suuri.

Pensasaidan istutus kastelu

2. Kastele kaivamasi istutusoja runsaalla vedellä ja anna veden imeytyä. Tämä on tärkeää etenkin kuivina kausina, joita on keväisen ja kesällä.

3. Lisää kuoppaan 1-2 säkkiä metrille uutta multaa ja sekoita siihen kaivamaasi pohjamaata niin että multapinta jää ympäröivää maanpintaa korkeammalle.

4. Kaiva taimille juuripaakun kokoiset istutuskuopat parannettuun multaan, astiataimille 3-4 kappaletta metrille.

Pensaan istutus

5. Avaa tarvittaessa juuria tai leikkaa paakkujen kylkiin pystyviiltoja, jotta juuristo lähtee kasvamaan ympäristöönsä. Asettele taimi kuoppaan.

6. Täytä kuoppa parannetulla mullalla ja tiivistä paakun sivusta multaa jaloilla painellen.

7. Kastele istutukset ja jatka kastelua istuttamisen jälkeen 2-3 viikon ajan ja kuivina kausina.

Pensaan istutus tiivitys

Vapaasti kasvava pensasaidanne

Vapaasti kasvava pensasaidanne sopii isommille pihoille tai rajaamaan pihaa esimerkiksi katu-alueesta, sillä se tarvitsee kasvutilaa. Tilaa tarvitaan, jotta pensaat saavat kasvaa vapaasti omaan muotoonsa.
Istuta eri kasvilajeja muutaman pensaan ryhminä, jolloin saat korkeusvaihtelua, eri kukinta-aikoja ja värejä. Varaa pensaille 2-3 m tilaa kasvaa leveyttä, ja istuta astiataimet 0,8-1 m välein.

Kasveja pensasaidanteeseen

Vapaasti kasvavan pensasaidanteen istustus

Pensasaidanteen istuttaminen

1. Ensin sommittele taimien etäisyydet toisistaan. Taimiväli voi olla 0,8-1 m kasvutavasta riippuen.

2. Kaiva istutuskuopat. Kuoppa on hyvä olla kasvin paakkua syvempi. Tässä vaiheessa on hyvä kastella maa kuopan pohjalla reilusti ja antaa veden imeytyä.

3. Sekoita pohjamultaan noin puolet uutta multaa. Näin parannetaan kasvualustaa. Jos pohjamaa on savista, pussimultaa kannattaa käyttää enemmän. Varaa uutta multaa 1 -2 säkkiä per taimi.

Tuijan istutus

4. Kaiva taimelle kuoppa parannettuun multaan ja asettele kasvi  niin että se on suorassa.

5. Tarkista syvyys, taimen juuripaakun pinta voi olla samalla tasolla kuin maan pinta tai kosteammalla savimaalla hieman sitä korkeammalla. Näin istutuksesta saa muotoiltua kohopenkin, joka ei kerrytä vettä taimien juurille talvisaikaan.

6. Täytä kuoppa parannetulla mullalla ja tiivistä paakun sivusta, ei paakun päältä, jaloilla painellen.

7. Kastele istutukset ja jatka kastelua istuttamisen jälkeen 2-3 viikon ajan ja kuivina kausina.

tuija-aidan istutus

Istutusalueen viimeistely

Uusille istutuksille kannattaa aina käyttää puutarhan katetta. Katepinta suojaa maata, estää rikkaruohojen kasvamista ja pidentää kasteluväliä.

Katteeksi sopii esimerkiksi käsittelettömästä ylijäämäpuusta valmistettu Kekkilä Puutarhakate ja luonnonvärein värjättu Kekkilä Koristekate. Koristekatetta löytyy pähkinänruskeana, hiilenmustana tai antiikinpunaisena.
Katetta levitetään yksi säkki 1,5 m pensasaitaa kohden noin 3-7 cm kerros.

Pensaan istutus ja kate

 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.