Hyppää sisältöön

Paratiisi parvekkeelle

Kattavasti puutarhakasveja harrastava parvekepuutarhuri tuo tilaansa elementit perinteisestä pihasta. Kasvimaan virkaa toimittaa yrttiruukut, perennat kasvavat sulassa sovussa hedelmätarhan rinnalla. Mukaan mahtuu kesäkukat ja ulkona vierailevat huonekasvit. Selkeälinjaisiin Viherkalusteisiin istutettuna monilajinen kasvimaailma pysyy yhtenäisenä kokonaisuutena.

Rennosti yhdistellen

Parvekeviljelyn voi toteuttaa rohkeasti erilaisia kasvityyppejä yhdistellen.  Monivuotiset kasvit, kuten perennat ja köynnökset, pensaat ja puut luovat ruukkuistutuksissa parvekkeelle erilaisen tyylin kuin kesäkukat. Niiden kasvukauteen mahtuu vaiheita keväänvihreästä kasvusta kukintaan ja syysväritykseen. Pienimuotoisesta ruukkuyrttitarhasta riittää satoa säilöttäväksikin. Kesäkukin ja sisältä ulos siirrettävin huonekasvein tilaan saadaan vuosittaista vaihtelua. Kasvilajien runsaus toteutetaan rennosti yhdistellen ja ennakkoluulottamasti kokeillen.

Monivuotiset kasvit ja viherkalusteet luovat rungon parvekkeelle, jota voi päivittää eri värein eri vuosina. Kestävimmät monivuotiset lajit voivat talvehtia ruukuissa useamman vuoden, mutta ankariin talviinkin kannattaa suhtautua suopeasti. Jos talvi vie pitkäaikaisen kasvin, päivitetään se uudella kokeilulla. Näin käy joskus oikealla pihallakin. Kun parveke on varustettu selkeillä ja ajattomilla Viherkalusteilla, parvekepuutarhan linja pysyy hallittuna ja sitä helppo uudistaa sekä muunnella muutamalla uudella kasvilla.

Viherkalusteisiin sijoitetut kasvit

Viherhyllykkö on monipuolinen korkea kaluste-elementti, joka rajaa ja nostaa parvekeryhmän ilmettä. Sen alaosan reiluun istutustilaan on istutettu monivuotinen jaloangervo. Jaloangervon kukinta tuo iloa pitkään ja runsaasti kukkiessaan siitä voi napsaista kukinnon maljakkoon.

Viherhyllykön tasot ovat irrottevissa, joten kasvin kasvaessa korkeutta tai lajeja vaihdettaessa, tyyliä voi muunnella helposti. Jaloangervon yläpuolella kasvaa ruukussa yksivuotinen, keveä harsotyräkki eli poutapilvi. Hyllyille voi sijoitella koriste- tai käyttöesineitä tai esimerkiksi leikkokukkia piristeeksi. Maljakkoon on kerätty tuoksuvia suklaakosmoksen kukkia.

 

Viherlaatikko on täytetty monivuotisin kasvein. Viherlaatikon kunnon multatila vastaa hyvin monivuotisten kasvien vaatimuksia. Taustalla kiipeilee Vihertuki Lainetta vasten tuettu kiinanlaikkuköynnös. Köynnöksen lehdet ovat aurinkoisella paikalla usein koristeellisesti punavalkokirjavat, mutta myös vihreälehtisiä lajikkeita löytyy.

Itsepölyttyvä lajike ’Annikki’ saattaa yllättää parin sentin mittaisilla, kiivinmakuisilla kelta-vihreillä hedelmillä lämpimänä kesänä. Viherlaatikon molemmilla reunoilla toistuu Viherhyllyköstä tuttu jaloangervo. Samojen lajien käyttö eri kalusteissa rauhoittaa ryhmän ilmettä ja sitoo ryhmän yhteen. Jaloangervoiden keskellä kukkii komea, valkokukkainen punahattu.

 

Portaat täynnä yrttejä

Viherportaalle mahtuu koko joukko parvekepuutarhurin lempiyrttejä. Yläportaalla kasvaa kukkiva timjami, sitruunamelissa ja basilika. Keskimmäisellä portaalla kukkii ruukkuruusu. Äitienpäivän pienet ruukkuruusut saa kukkimaan uudestaan keski- tai loppukesäksi, kun niistä leikataan kuihtuneet kukinnat pois tai ne leikataan ensimmäisen kukinnan jälkeen alas, 5-10 cm mittaiseksi sekä kastellaan ja lannoitetaan tasaisesti.

Ruusun vierellä on lisää timjamiruukkuja. Alaportaalla versoo ilmava lankaköynnös. Lankaköynnös on kaunis huonekasvi, joka viihtyy kesän ulkona kesäkukkienkin lomassa. Lankaköynnös sietää hyvin viilenevää syksyä; se siirretään takaisin sisälle ennen pakkasia. Lankaköynnöksen vieressä kasvaa rehevä, kirjava salvia.

Viherportaan vierellä on suuri ruukullinen salviaa ja reunalla kurkistaa paratiisiomenapuu ’Dolgo’, joka kukkii valkoisin kukin ja kypsyttää syksyksi pienet, kirkkaanpunaiset omenat.

Miten teen istutuksen?

Viherhyllykön istutustilan pohjalle levitetään 2 litraa Ruukkusoraa ja se täytetään Luonnonmukaisella Puutarhamullalla tai Puutarhamullalla. Menekki on noin 15-20 litraa. Harsotyräkki viihtyy parhaiten Kesäkukkamullassa.

Viherlaatikon pohjalle levitetään kerros Ruukkusoraa. Sopiva määrä on 10 litraa eli kaksi 5 litran pussia. Monivuotiset kasvit viihtyvät Luonnonmukaisessa Puutarhamullassa tai Puutarhamullassa, jota Viherlaatikkoon menee noin 1 pussi eli noin 50 litraa. Laatikkoa täytettäessä ja istutettaessa mullan pinta saa jäädä muutaman sentin vajaaksi, jotta istutus pysyy siistinä kasteltaessa.

Viherportaan yrtit istutetaan Luonnonmukaiseen yrttimultaan. 6 litran multapusseja tarvitaan ruukkujen koosta riippuen 2-4 pussia. Ruukkuruusun kasvatusmulta on hyvä vaihtaa mahdollisimman pian ensimmäisen kukinnan jälkeen. Ruukkuruusun voi istuttaa Kukka- Puutarha- tai Kesäkukkamultaan. Paratiisiomenapuulle varataan reilun kokoinen ruukku, joka täytetään Puutarhamullalla.

Kuinka kastelen ja tarkkailen?

Viherlaatikon ja -hyllykön monivuotisia kasveja kastellaan tasaisesti siten, että pintamulta kuivahtaa kasteluiden välillä. Viherlaatikon ja- hyllykön istutustilan kyljissä olevat ilmareiät varmistavat osaltaan juuriston hapensaantia. Jos rei’istä näkyy tihkuvan kosteutta, on se merkki siitä, että pohjan vesitila on täynnä ja kasteluissa kannattaa pitää taukoa. Juuristo kehittyy laajaksi ja vahvaksi, kun se joutuu hakemaan vettä alemmista ruukun osista.

Yrtit viihtyvät hengittävissä saviruukuissa. Ennen istutusta ruukut kannattaa liottaa vedessä, jotta huokoinen savi ei ime itseensä ensimmäisiä kasteluvesiä mullasta. Aurinkoisella parvekkeella yrttejä kastellaan usein, mutta niidenkin pintamulta saa kuivahtaa kasteluiden välillä, jotta ne kasvattaisivat vahvat juuret.

Syksyn saapuessa monivuotisten kasvien kastelua aletaan vähentää ja istutukset suojataan rankimmilta sateilta, mikäli ne ovat avotaivaan alla. Multa ei saa kuivua kokonaan, jotta kasvit säilyvät elinvoimaisena mahdollisimman pitkään, mutta jos multa on litimärkää pysyvien pakkasten yllättäessä, se jäätyy. Niukka kastelu syksyisin jättää multaan ilmatilaa, jonka avulla juuristo pystyy talvehtimaan.

Ravinteita ja valoa

Parvekkeen monipuoliselle kasvivalikoimalle sopii lannoitteeksi kasteluveteen liuotettava Kastelulannoite tai nestemäinen Kasviravinne. Lannoitteita voi annostella kasteluveteen miedosti jokaisella tai joka toisella kastelukerralla. Monivuotisia kasveja aletaan lannoittaa elokuussa Syyslannoitte PLUS+ -lannoitteella, jotta ne talvehtisivat paremmin.

Monivuotiset kasvit sopeutuvat kesän valo-olosuhteisiin luontaisesti. Kun valoa on paljon kukinta- ja syysväritys ovat runsaampia. Yrtit nauttivat valosta ja lämmöstä, joten pilvisinä kausina ja syyskesällä niitä voidaan valottaa Vihervalaisimen avulla, jolloin sadonmäärä kasvaa. Vihervalaisin on kiinnittevissä Viherportaaseen. Kun syksy viilenee, siirretään Viherporras yrtteineen sisälle. Vihervalaisimen avulla satokausi jatkuu jopa läpi vuoden.

Näitä tarvitset:

Etsi