Hyppää sisältöön

Tuoksua ja makua yrteillä

Istuta ja kasvata tuoksuvia ja hyvää tekeviä yrttejä ja anna yrttimakujen vietellä. Yrteillä saat makua ja tuoksua ruokaan. Hyvä hoito siivittää sadonkorjuuseen.

Valitse yrtille sopiva kasvupaikka

Valtaosa yrteistä nauttii valoisasta, jopa paahteisesta kasvupaikasta. Mitä aurinkoisempi paikka, sen parempi laventelille, oliiviyrtille, rosmariinille, salvialle ja timjamille. Valosta nauttivat myös basilika, korianteri, mintut, rakuunat, sitruunamelissa, sitruunaverbena ja veripeippi, mutta kaipaavat edellisiä ravinteikkaamman kasvualustan ja reilummin kastelua. Lipstikka, maustekirveli, persilja ja tilli selviävät sen sijaan vähän varjoisemmallakin paikalla.

Yrttien kastelu

Yrtti-istutus

Yrteille sopiva multa

Istuta yrtit ruukkuihin hiekkapitoiseen ja luonnonmukaiseen Yrttimultaan, viljelylaatikkoon tai kuohkeaan luonnonmukaiseen Puutarhamultaan. Erityisesti kuivilta välimerellisiltä alueilta peräisin olevat yrtit kaipaavat vettä läpäisevän kasvualustan. Niiden kasvupaikalle voi myös lisätä hiekkaa.

Sen sijaan basilikalle, persiljalle, rakuunalle, sitruunamelissalle, sitruunaverbenalle ja tillille kannattaa varata ravinteikkaampi kasvualusta. Kalkkipitoinen kasvualusta on kuitenkin kaikkien yrttien mieleen, joten yrttitarha kannattaa kalkita säännöllisesti Puutarhakalkilla. Lannoituksen suhteen ei tarvitse olla avokätinen. Iso osa yrteistä on peräisin vähäravinteisilta, vaatimattomilta kasvupaikoilta eivätkä ne voimakasta lannoitusta kaipaa.

Yrttitarhaa perustettaessa ja keväisin maahan voi lisätä vähän luomulannoitetta.

Yrtit ruukussa

Yrtin paikka

Pääosin yrtit ovat helppoja kasvatettavia, ja yleensä myös varsin harvoin niitä vaivaavat tuholaiset ja taudit.

Osa yrteistä kasvatetaan yksivuotisena, osa viihtyy yrttitarhassa monivuotisena iloa.

Monivuotisena meitä ilahduttavat takuuvarmasti mäkimeirami, lipstikka, mintut ja ruohosipuli. Hyvät menestymismahdollisuudet talven suhteen ovat kiinansipulilla, ranskalaisella ja venäläisellä rakuunalla ja sitruunamelissalla. Myös timjami, salvia ja jopa laventeli voivat menestyä lumen suojin.

Monivuotiset yrtit kannattaa istuttaa yrttitarhan alueella omaksi alueeksi, jotta niiden kasvurauhaa ei häiritse vuosittaisilla uusilla maanmuokkauksilla ja istutuksilla. Basilika, korianteri, oliiviyrtti, rosmariini, sitruunaruoho, sitruunaverbena, stevia ja tilli kasvatetaan yksivuotisina, persiljan voi kasvattaa kaksivuotisena.

Yrtin kukka

Kasvata ruukussa

Yrtit sopivat loistavasti ruukkupuutarhaan. Yrteille kannattaa valita reiällinen ruukku, joka salaojitetaan Ruukkusoralla. Kun ruukulla on kokoa reilusti, on yrtilläkin hyvät mahdollisuudet menestyä vähemmällä tarkkailulla ja hoidolla. Suuressa ruukussa multatila ei kuivahda yhtä helposti. Isoon ruukkuun mahtuu kasvamaan monta tainta monilajisena istutuksena.

Valitse samaan ruukkuun samankaltaisissa olosuhteissa viihtyviä yrttejä.

Kokeile esimerkiksi samassa ruukussa välimerellisiä yrttejä, rosmariinia, salviaa, timjamia ja laventelia. Persilja, sitruunaverbena, ranskalainen rakuuna viihtyvät hyvin yhdessä. Näiden joukkoon voi istuttaa myös kukkivaksi iloksi kehäkukkaa tai kääpiösamettikukkaa. Herkkähipiäiselle basilikalle voi etsiä paikan suojaisalta paikalta terassilta tai istuttaa kasvihuoneeseen esimerkiksi tomaattien juurelle.

Hyödynnä satoa

Leikkaa yrttejä reilusti käyttöön, jolloin ne eivät ala kukkia ja siementää, vaan muodostavat jatkuvasti tuoreita, uusia lehtiä ja saa yrttejä haaroittumaan. Näin myös esimerkiksi timjami ja basilika tuuheutuvat ja kasvavat enemmän pensasmaisesti.  Ruohosipulin voi leikata kesän mittaan muutaman kerran alas.

Yrtit ja leikkuri

Makuja ja tuoksuja

Kylvä korianterista ja tillistä uusintakylvöjä. Nämä yrtit itävät ja kasvavat melko nopeasti ja saat raikkaita lehtiä sadonkorjuuseen. Käytä yrteistä myös kukkia. Kukat koristavat salaatteja, jälkiruokia ja leivonnaisia, mutta sopivat yhtä hyvin ruokien maustajaksi. Sitruunatimjamissa yhdistyy kahden kasvin makuvivahteet, sitruunan raikkaus ja timjamin aromi. Freesaa esimerkiksi muutama sitruunatimjamin oksa pannulla kalafileiden kanssa.

Moni kasvattaa laventelia ja curry-yrttiä tuoksun vuoksi. Kun lehtiä sipaisee ohi kulkiessa, huomaat yrttien houkuttavan tuoksun. Vaikka nämä yrtit ovat vähemmällä käytöllä keittiössä, voivat kokeilut yllättää positiivisesti. Curry-yrtti tuoksuu voimakkaan currymaiselta ja maku onkin voimakas. Lehtiä voi freesata pannulla, jolloin maku pehmenee. Curry-yrtti sopii riisin maustajaksi ja kana-, liha- ja pataruokien maustajaksi. Laventeli sopii taas leivontaan, Provencen yrttiseokseen ja tuoksupusseihin.

Monet yrtit sopivat nautittavaksi teenä.

Minttua, sitruunaverbenaa ja sitruunamelissaa voi käyttää kylmänä ja kuumana yrttijuomana. Tee haudutetaan muutaman minuutin ajan. Timjamitee puolestaan sopii yskästä kärsivälle. Yrttiteetä voi hauduttaa sekä kuivatuista että tuoreista yrteistä.

Kerää syksyn lähestyessä satoa talven varalle. Kuivaa tai pakasta lehtiä. Pienenkin yrttiviljelmän yrteillä maustat ruokia pitkälle syksyyn, tai jopa talveen.

Kokkaa klassista salviapastaa ja friteerattuja salvianlehtiä Sato -kirjan reseptillä.

Pastaa yrteistä

Teksti: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Monipuolisia kasvatustarinoita

Lue lisää keittiötarhan perustamisesta ja keittiötarhan kasveista ja 2019 ilmestyneestä Sato-kirjasta (Reame.fi).

Kirjan tekijät puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen ovat kymmenen vuoden ajan tehneet lukuisia puutarhajuttuja puutarha-, aikakaus- ja sisustuslehtiin sekä kirjoittaneet ja kuvanneet useita puutarhakirjoja.

Johanna hoitaa suurta vanhan talon puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn. Hanna kasvattaa hyötykasveja kerrostalon parvekkeella, joka täyttyy cityviljelijän iloksi milloin yrtein, milloin tomaatein.

 

 

Sato kirjankansi]

Etsi