Tuoksua ja makua yrteillä

Istuta ja kasvata tuoksuvia ja hyvää tekeviä yrttejä ja anna yrttimakujen vietellä. Hyvä hoito siivittää sadonkorjuuseen.

Teksti Johanna Vireaho Kuvat Hanna Marttinen

Valtaosa yrteistä nauttii valoisasta, jopa paahteisesta kasvupaikasta. Mitä aurinkoisempi paikka, sen parempi laventelille, oliiviyrtille, rosmariinille, salvialle ja timjamille. Valosta nauttivat myös basilika, korianteri, mintut, rakuunat, sitruunamelissa, sitruunaverbena ja veripeippi, mutta kaipaavat edellisiä ravinteikkaamman kasvualustan ja reilummin kastelua. Lipstikka, maustekirveli, persilja ja tilli selviävät sen sijaan vähän varjoisemmallakin paikalla.

Teksti Johanna Vireaho Kuvat Hanna Marttinen

Istuta yrtit ruukkuihin hiekkapitoiseen yrttimultaan, viljelylaatikkoon tai keittiötarhan kuohkeaan luomumultaan. Erityisesti kuivilta välimerellisiltä alueilta peräisin olevat yrtit kaipaavat vettä läpäisevän kasvualustan. Niiden kasvupaikalle voi myös lisätä hiekkaa.

Sen sijaan basilikalle, persiljalle, rakuunalle, sitruunamelissalle, sitruunaverbenalle ja tillille kannattaa varata ravinteikkaampi kasvualusta. Kalkkipitoinen kasvualusta on kuitenkin kaikkien yrttien mieleen, joten yrttitarha kannattaa kalkita säännöllisesti. Lannoituksen suhteen ei tarvitse olla avokätinen. Iso osa yrteistä on peräisin vähäravinteisilta, vaatimattomilta kasvupaikoilta eivätkä ne voimakasta lannoitusta kaipaa.

Yrttitarhaa perustettaessa ja keväisin maahan voi lisätä vähän luomulannoitetta.

Istuta yrtit hiekkapitoiseen yrttimultaan

Yrtin paikka

Pääosin yrtit ovat helppoja kasvatettavia, ja yleensä myös varsin harvoin niitä vaivaavat tuholaiset ja taudit.

Osa yrteistä kasvatetaan yksivuotisena, osa viihtyy yrttitarhassa monivuotisena iloa.

Monivuotisena meitä ilahduttavat takuuvarmasti mäkimeirami, lipstikka, mintut ja ruohosipuli. Hyvät menestymismahdollisuudet talven suhteen ovat kiinansipulilla, ranskalaisella ja venäläisellä rakuunalla ja sitruunamelissalla. Myös timjami, salvia ja jopa laventeli voivat menestyä lumen suojin.
Monivuotiset yrtit kannattaa istuttaa yrttitarhan alueella omaksi alueeksi, jotta niiden kasvurauhaa ei häiritse vuosittaisilla uusilla maanmuokkauksilla ja istutuksilla. Basilika, korianteri, oliiviyrtti, rosmariini, sitruunaruoho, sitruunaverbena, stevia ja tilli kasvatetaan yksivuotisina, persiljan voi kasvattaa kaksivuotisena.

Kasvata ruukussa

Yrtit sopivat loistavasti ruukkupuutarhaan. Yrteille kannattaa valita reiällinen ruukku, joka salaojitetaan kevytsoralla. Kun ruukulla on kokoa reilusti, on yrtilläkin hyvät mahdollisuudet menestyä vähemmällä tarkkailulla ja hoidolla. Suuressa ruukussa multatila ei kuivahda yhtä helposti. Isoon ruukkuun mahtuu kasvamaan monta tainta monilajisena istutuksena.

Valitse samaan ruukkuun samankaltaisissa olosuhteissa viihtyviä yrttejä.

Kokeile esimerkiksi samassa ruukussa välimerellisiä yrttejä, rosmariinia, salviaa, timjamia ja laventelia. Persilja, sitruunaverbena, ranskalainen rakuuna viihtyvät hyvin yhdessä. Näiden joukkoon voi istuttaa myös kukkivaksi iloksi kehäkukkaa tai kääpiösamettikukkaa. Herkkähipiäiselle basilikalle voi etsiä paikan suojaisalta paikalta terassilta tai istuttaa kasvihuoneeseen esimerkiksi tomaattien juurelle.

Hyödynnä satoa

Leikkaa yrttejä reilusti käyttöön, jolloin ne eivät ala kukkia ja siementää, vaan muodostavat jatkuvasti tuoreita, uusia lehtiä ja saa yrttejä haaroittumaan. Näin myös esimerkiksi timjami ja basilika tuuheutuvat ja kasvavat enemmän pensasmaisesti.  Ruohosipulin voi leikata kesän mittaan muutaman kerran alas.

Kylvä korianterista ja tillistä uusintakylvöjä. Nämä yrtit itävät ja kasvavat melko nopeasti ja saat raikkaita lehtiä sadonkorjuuseen. Käytä yrteistä myös kukkia. Kukat koristavat salaatteja, jälkiruokia ja leivonnaisia, mutta sopivat yhtä hyvin ruokien maustajaksi. Sitruunatimjamissa yhdistyy kahden kasvin makuvivahteet, sitruunan raikkaus ja timjamin aromi. Freesaa esimerkiksi muutama sitruunatimjamin oksa pannulla kalafileiden kanssa.

Moni kasvattaa laventelia ja curry-yrttiä tuoksun vuoksi. Kun lehtiä sipaisee ohi kulkiessa, huomaat yrttien houkuttavan tuoksun. Vaikka nämä yrtit ovat vähemmällä käytöllä keittiössä, voivat kokeilut yllättää positiivisesti. Curry-yrtti tuoksuu voimakkaan currymaiselta ja maku onkin voimakas. Lehtiä voi freesata pannulla, jolloin maku pehmenee. Curry-yrtti sopii riisin maustajaksi ja kana-, liha- ja pataruokien maustajaksi. Laventeli sopii taas leivontaan, Provencen yrttiseokseen ja tuoksupusseihin.

Monet yrtit sopivat nautittavaksi teenä.

Minttua, sitruunaverbenaa ja sitruunamelissaa voi käyttää kylmänä ja kuumana yrttijuomana. Tee haudutetaan muutaman minuutin ajan. Timjamitee puolestaan sopii yskästä kärsivälle. Yrttiteetä voi hauduttaa sekä kuivatuista että tuoreista yrteistä.

Kerää syksyn lähestyessä satoa talven varalle. Kuivaa tai pakasta lehtiä. Pienenkin yrttiviljelmän yrteillä maustat ruokia pitkälle syksyyn, tai jopa talveen.

Italialaisen klassikkoannoksen salviapastan päälle voi vielä ripotella friteerattuja salvian lehtiä.

Herkuttele ryytisalvialla

Salvia Salvia officinalis

Salvia on herkullinen ja ehkä vähän vähemmällä huomiolle jäävä yrtti. Se ei voimakkaan maun vuoksi ole helpoin käyttää, ja onkin ollut alun perin rohdoskäytössä. Salvia sopii kanan kumppaniksi, mutta on ihan parasta voilla ryyditettynä pastan kera. Italialaisen klassikkoannoksen päälle voi vielä ripotella friteerattuja salvian lehtiä. Yksinkertaiset maut ovat joskus lyömättömiä.

Friteeratut salvian lehdet

tarvitset

salvian lehtiä

öljyä uppopaistamiseen

sormisuolaa

Salvian lehdet saavat ihanan rapeuden, kun lehdet uppopaistaa nopeasti kuumassa öljyssä. Tiputa lehdet öljyyn, kun öljy on tarpeeksi kuumaa. Haaleassa öljyssä lehdet imevät turhan paljon öljyä. Älä kuitenkaan anna lehtien ruskistua kokonaan, vaan pieni hetki öljyssä riittää. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan ja ripottele päälle vähän sormisuolaa. Nauti snacksina tai salviapastan päällä.

Salviapastan hurmaava maku vie kielen mennessään.

Klassinen salviapasta

tarvitset

400 g pastaa

1 pieni salottisipuli

1–2 valkosipulinkynttä

50 g voita

iso nippu salviaa

1 sitruuna

mustapippuria myllystä

2 dl vastaraastettua parmesaania

Varaa salviaa iso nipullinen. Määrä kutistuu yllättävän paljon pannulla freesatessa. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Pilko sillä aikaa sipuli ja valkosipuli, ja kuullota pannulla noin 1 rkl voissa. Sulata loput voit sillä aikaa kasarissa voisulaksi. Lisää salvianlehdet pannulle ja freesaa niitä noin minuutin ajan. Kaada pastasta vesi pois, valuta ja lisää pannulle. Kaada sekaan voisula, sitruunan raastettua kuorta, purista sitruunan mehu ja rouhi mustapippuria. Lisää lopuksi noin 1 dl parmesaaniraastetta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Tarjoile parmesaaniraasteen kera. Halutessasi voit ripotella muutaman friteeratun salvianlehden pasta-annoksen päälle. Nauti hyvällä ruokahalulla.

 

Lue lisää keittiötarhan perustamisesta, keittiötarhan kasveista ja hoidosta juuri ilmestyneestä Sato-kirjasta (Reame.fi). Kirjan tekijät puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen ovat kymmenen vuoden ajan tehneet lukuisia puutarhajuttuja puutarha-, aikakaus- ja sisustuslehtiin sekä kirjoittaneet ja kuvanneet useita puutarhakirjoja. Johanna hoitaa suurta vanhan talon puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn. Hanna kasvattaa hyötykasveja kerrostalon parvekkeella, joka täyttyy cityviljelijän iloksi milloin yrtein, milloin tomaatein.