Hyppää sisältöön

Näyttävä ruukkupuutarha kesäkukilla – helpot vinkit valintaan ja hoitoon

Loihdi kesäkukilla ruukkupuutarha, joka kukoistaa läpi kesän. Kun yhdistelet erilaisia kasveja ja ryhmittelet ruukkuja, puutarhassa riittää aina mielenkiintoista katsottavaa.

Kauneutta helposti

Haluatko kaunista helposti ja nopeasti? Kesäkukat ovat silloin lyömätön vaihtoehto. Sisäänkäynti, oleskelualue tai parveke saavat kesän kunniaksi uuden ilmeen vain parissa tunnissa.

Kesäkukat ovat kiitollisia kasvatettavia. Ne palkitsevat hoidon runsaalla kukinnalla, joka jatkuu pitkälle syyskesän puolelle. Suosi suuria ja hyväkuntoisia taimia, sillä ne jaksavat kukkia parhaiten. Voit siirtää ruukkuja kauden aikana mielesi mukaan ja valita eturiviin aina kunkin hetken kauneimmat kukkijat.

Runsaasta laji- ja lajikevalikoimasta on helppo yhdistellä erilaisia tyylejä ja tunnelmia.

Suunnittele ruukkupuutarha omaan ja talon tyyliin

Mieti haluamasi tyyli ja tee ruukkupuutarhalle suunnitelma, ennen kuin suuntaat taimikaupoille. Rintamamiestalon sisäänkäyntiin sopivat romanttiset kasvit, kuten pelargonit. Modernin kivitalon edustalla luovat tunnelmaa esimerkiksi koristeheinät ja pienet koristepuut.

Mieti, miten saat luotua korkeuseroja ja vaihtelua.

Hyödynnä tasoja, erikokoisia kasvatusastioita, amppeleita, säleikköjä ja jalallisia ruukkuja. Hahmota tila neliöiden sijaan kuutioina. Näin kasveja mahtuu enemmän. Vertikaalisessa puutarhassa kasveja kasvaa lattiasta kattoon.

Nauti upeista kesäkukista kekkilä kesäkukkamulta

Harmoninen ruukkupuutarha syntyy saman sävyisillä kukilla ja ruukuilla.

Huomioi kasvupaikka kesäkukkia valitessa

Valitse kesäkukat aina kasvupaikan mukaan. Auringossa viihtyvät esimerkiksi pelargoni, orvokki, tähtisilmä, laventeli, petunia ja marketta.

Varjo on monelle kesäkukalle haastava. Puolivarjossa menestyvät ahkeraliisa, kesäbegonia ja siniviuhka. Verenpisara ja lumihiutale kukkivat runsaasti katveessakin. Monista kesäkukista on jalostettu useita erilaisia lajikkeita, mikä lisää valinnanmahdollisuuksia.

Nauti upeista kesäkukista kekkilä kesäkukkamulta

Vastaväreillä saat luotua dramaattisemman vaikutelman.

Mustasilmäsusanna värikkäät kesäkukat 880x550x

Mustasilmäsusanna on perinteinen kesäköynnös, joka sopii myös ruukkuihin.

Tee vaikutus kauniilla yhdistelmillä

Värimaailma voi olla kylmä tai lämmin. Muista, että jokaisella värillä on lukemattomia eri sävyjä, jotka sopivat keskenään yhteen. Vastaväreillä saat luotua dramaattisemman vaikutelman.

Tällä hetkellä muodissa ovat lähes mustat kukat, kuten suklaakosmos, musta sarviorvokki ja patiopetunia sekä kesäpäivänhattu ‘Cherry Brandy’. Koristeheinät ja henkäyksen kevyet kukat pitävät pintansa. Monelle halutuin erikoisuus on jättiverbena.

Kukkivien kasvien ryhmää täydentävät erilaiset lehtevät kasvit, kuten lamoapilat, mehikasvit ja koristeheinät. Ne näyttävät hyvältä myös yksinään. Rohkea yhdistää kesäiseen ruukkuryhmään kodin viherkasveja. Kukkivat kasvit nousevat parhaiten esiin, kun istutukseen yhdistää lehtiperennoja. Hopeaputous, koristebataatti, muratti ja maahumala korostavat kukkien kauneutta. Koristeheinillä on sama vaikutus.

Tällä hetkellä muodissa ovat lähes mustat kukat, kuten suklaakosmos.

Tee hillitty kokonaisuus yhdellä sävyllä tai luo kontrastia yhdistelemällä vahvoja värejä.

Kesäneilikan uusista lajikkeista löytyy kauniita sävyjä

Koristeheinät ja lehtiperennat korostavat kesäkukkia ja tuovat istutukseen lisää muotoja.

Riittävän iso ruukku helpottaa hoitoa

Hyvin valitut ruukut helpottavat puutarhan helppohoitoisuutta. Valitse aina mieluummin isompi kuin pienempi kasvatusastia. Tilavassa ruukussa on reilusti tilaa mullalle ja Kekkilä Ruukkusoralle. Kun multaa on riittävästi, se ei kuivahda heti, mikä helpottaa kastelua. Mitä pienempi multatila, sitä nopeammin myös ravinteet on syöty.

Kun valitset kaikki ruukut kerralla, saat pidettyä tyylin yhteneväisenä. Jos haluat helppohoitoisuutta, valitse kookkaita saviruukkuja tai kevyitä muoviruukkuja. Muovinen kasvatusastia säilyttää kosteuden tasaisimmin. Ruukun pohjassa on hyvä olla reikä, jotta ylimääräinen vesi valuu aluslautaselle eikä jää seisomaan kasvin juuristoon. Huolehdi myös, että altakasteluruukussa on ylivuotoaukko ja terassiruukussa riittävn paksu kerros ruukkusoraa pohjalla ennen multakerrosta.

 

Kekkilä kesäkukkamulta kesäkukkien lannoitus

Riittävän suuri ruukku helpottaa hoitoa ja vähentää kastelun tarvetta. Kekkilän ruukkusora salaojittaa ruukun ja pitää sen kevyenä.

Kekkilä Erikoismulta kesäkukille sopii amppeleihin

Amppelit ovat usein pienempiä kuin ruukut, joten kastelusta ja lannoituksesta on pidettävä erityisen hyvää huolta. Mitä haastavampi ruukku, sitä tärkeämpää onkin hyvä hoito ja kasvua tukevat tuotteet.

Näin istutat ja hoidat kesäkukkia

Käytä aina puhtaita ruukkuja. Lisää astian pohjalle pari senttiä Kekkilä Ruukkusoraa, joka salaojittaa istutuksen. Erittäin suuressa kasvatusastiassa soraa voi olla noin ⅓ tilavuudesta, jolloin mullalle jää yhä hyvin tilaa. Kevyt ruukkusora tekee isosta ruukusta köykäisemmän siirrellä.

Kekkilä Kesäkukkamulta on täsmätuote kukkiville yksivuotisille kasveille. Kasvualustassa on nopeasti ja hitaasti liukenevaa lannoitetta, jotka helpottavat hoitoa.

 

Käytä ruukuissa ja amppeleissa Kekkilä Kesäkukkamultaa. Kasvualustaan lisätty Juurivoima-humusyhdiste nopeuttaa kasvin juurtumista ja parantaa hyvinvointia. Multaan on lisätty pitkävaikutteista lannoitetta ja kastelukiteitä, jotka helpottavat ravinne- ja kosteustasapainon ylläpitämistä.

Poista kesäkukka muoviruukusta. Jos juuret ovat kiertyneet tiukasti ruukkuun, voit tehdä juuripotin pohjaan viiltoja puukolla. Katkotut juuret nopeuttavat juurtumista. Istuta taimi niin, että juuristo peittyy kokonaan mullalla. Painele multa juurenniskan ympäriltä tiiviiksi hellästi käsin painellen. Kastele istutus huolellisesti. Kesäkukat kaipaavat kastelua parin kolmen päivän välein läpi kesän. Tuulinen ja aurinkoinen sää lisäävät veden kulutusta. Paahteessa kukat on kasteltava päivittäin.

Tsinnia, Zinnia elegans eli oppineittenkukka on huomiota herättävän komeakukkainen kesäkukka.

Miten lannoitan kesäkukkia?

Aloita lannoitus noin parin viikon päästä istutuksesta, kun kasvit ovat asettuneet. Kekkilä Kesäkukkaravinne on helppo annostella suoraan kasteluveteen. Jauhe on riittoisa, ja se varmistaa pitkän ja runsaan kukinnan koko kesän ajan.

Monet kukkivista kesäkukista hyötyvät nyppimisestä. Tällä tarkoitetaan kuihtuneiden kukkien poistamista sormin tai saksin katkaisemalla. Jos kuihtuneet kukka-aihiot jäävät paikoilleen, alkaa kasvi keskittyä siemenkodan valmistukseen. Nypi ainakin petuniaa, orvokkia, pelargoni ja markettaa. Sen sijaan esimerkiksi lobelia ja lumihiutale eivät vaadi nyppimistä.

 

Etsi