Itse kasvatettu ruoka

Itse kasvatetut herkut maistuvat parhaimmilta.
Omalla pihalla, palstalla tai parvekkeella voi kasvattaa monenlaisia herkkuja, itse kasvatettua lähiruokaa.

 • Kasvata ikkunalaudalla

  Tulevan kesän kasvatusten suunnittelu on pimeimmän talven puuhaa, ja on ihanaa haaveilla tulevan kesän sadosta. Vaikkapa tomaatit on helppo esikasvattaa itse, ja siemenluetteloista löytyy vihanneksia, joita on kaupasta turha etsiä.

  Versokasvatus on mainio tapa kasvattaa itse vihreää ympäri vuoden, ja kaupan yrttiruukuja kannattaa istuttaa multaan kasvamaan uutta satoa. Kylvöissä ja taimien koulimisessa on omat niksinsä. Lue parhaat vinkit ikkunalaudalle.

 • Satoa lasien suojassa

  Tomaatti on yleinen kotikasvihuoneissa, mutta yhtä lailla sitä voi kasvattaa parvekkeella. Lasien suojassa lämpöä rakastavista tomaateista ja esimerkiksi kurkuista saa hyvän sadon, sillä se ehtii kypsyä ennen syksyn kylmiä.  Kunhan kasvualusta on sopiva, auringonvaloa on riittävästi sekä kastelun ja lannoituksen tärkeys tiedossa, lopputulos palkitaan aidolla arjen luksuksella: ihanan makeilla omilla tomaateilla. Tutustu ohjeisiin.

 • Herkkupöytään

  Kauneimmat kattaukset syntyvät kesäkeittiössä, oman maan antimista. Herukkainen kuohujuoma sammuttaa janon ja grillipitsa vie suurimmankin nälän. Mansikka-raparperikakku sopii niin arkeen kuin juhlaan.

  Tutustu reseptiikkaamme ja valmista herkkuja ruokapöytään!

 • Keittiöpuutarhassa

  Hyväkuntoisen maan kasvuvoima yllättää tarhurin. Kasvimaa pukkaa palsternakkaa ja kesäkurpitsoita. Pavunversot kohoavat kohti taivasta, ja kaalinpäät kasvavat komean kokoisiksi. Parhaimmat herkkuperunat ovat itse viljeltyjä ja juuri ennen keittämistä maasta nostettuja.

  Yrttitarhan voi perustaa vaikkapa ruukkuihin tai kohopenkkiin lähelle keittiötä, jolloin niitä tulee käytettyä päivittäin. Tutustu ohjeisiin ja onnistu keittiöpuutarhassa.

 • Omia marjoja ja hedelmiä

  Mansikoita, mustikoita, omenoita, päärynöitä ja miksei vielä kirsikoita. Omalla pihalla voi helposti kasvattaa monia maukkaita marjoja ja hedelmiä.

  Hedelmäpuu on myös ihana lahja, joka vuosien saatossa tuottaa paljon iloa saajalleen. Hyvään kasvun alkuun tarvitaan kunnon kuoppa ja oikeanlaista multaa. Tutustu hedelmäpuun istuttamiseen ja vaikkapa pensasmustikan lannoittamisen saloihin.

 • Kierrätä kompostoimalla

  Kompostissa eloperäinen jäte muuttaa muotonsa humukseksi, jota jokainen puutarhuri himoitsee. Kompostoiminen on ravinteiden kierrättämistä parhaimmillaan. Lopputulos – valmis komposti – on muhevaa maanparannusainetta, se sopii sellaisenaan lannoitteeksi pensaille, puille ja kasvimaalle tai oman mullan raaka-aineeksi.

  Hyvin toimiva kompostori on siisti ja hajuton, ja olosuhteet ovat jätettä hajottaville pieneliöille suotuisat. Tutustu ohjeisiin.